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Minimum Property Standards Assistance Program (MPS) 

Frequently Asked Questions 

 

Q: What kind of repairs does the program assist with? 

A: The City MPS ordinance outlines the standards for the exterior of the home. Examples of 

approved repairs include: Painting (color must be approved by Neighborhood Services), 

replacing rotten siding, trim and fascia/soffits, glazing, roofs among others. See full MPS 

ordinance in Chapter 13, Article 7, Part B in the code of ordinances.  

 

Q: What if my repairs cost more than the $7,500 maximum? 

A: All repairs above the cost of the maximum will be at the expense of the                         

property owner. 

 

Q: Can I be reimbursed for repairs that I made previously or are currently doing? 

A: No, an application must be completed and approval given on every project. 

 

Q: How long will it take to know if I qualify for assistance? 

A: City Staff will process applications on a first come, first serve basis. Projects will then be 

approved in order received while funding is available.  

 

Q. What if I own the house and live in a different location, but my family lives in the house. Is 

that considered owner-occupied? 

A: No, the owner of the property must reside in the house on the application. 

 

Q: What are reasons that I may not receive funding for my project? 

A: -     Home is dilapidated beyond rehab indicated on the application 

- Application is submitted incomplete 

- Applicant does not financially qualify 

- Funding for the project has been exhausted for the year 

- Unpaid taxes, utility water bill or court fines 

 

Q: Do I have to receive a notice of violation from Denison Code Compliance to be eligible for 

the program? 

A: No, any home in violation of MPS ordinance can apply. 

 

Q: What if part of the repairs my home needs to are not listed as approved? 

A: Other repairs can be approved, but they must be exterior repairs required to be for MPS 

compliance 
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Q: What if I move out of my house after the City completes an MPS project.  

A: Residents are required to live in their home for a minimum of two (2) years after a project is 

completed. If a resident sells the property before two (2) years, they will be required to reimburse 

the City for the cost of repairs. Residents will be required to sign an agreement prior to work 

beginning, stating they understand and agree.  


